αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΔΕΝ ανήκομεν εις την Δύσην...



«Κάτι άλλαξε από το "ανήκομεν εις την Δύσιν" του Καραμανλή (1976 στη Βουλή) εκτός της αντιπαράθεσης με τον Παπανδρέου του "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες"; Το 2016 η Ελλάδα "κατέκτησε" την 4η θέση στην παγκόσμια εξαθλίωση, κοντά στην Αργεντινή και τη Νότια Αφρική. Και στη Βουλή εκθειάζεται η Βενεζουέλα (πρώτη του δείκτη εξαθλίωσης) ως "παράδεισος"!!! Ποιος δικαιώθηκε τελικά;Δεν θυμήθηκα ξαφνικά τις γραφικότητες του σύντροφου Μηταφίδη για το "θαύμα" Μαδούρο στη Βενεζουέλα και τα άλλα παραμύθια για κωφάλαλους...

Θυμήθηκα όμως ότι και στην καρδιά της μεταπολίτευσης, τον Ιούνιο του 1976, δύο χρόνια μετά την πτώση της χούντας, κεντρικό θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν, μεταξύ των αμερικανικών βάσεων, του ΝΑΤΟ και της ΕΟΚ το που ανήκει η Ελλάδα!!! Μέχρι τότε (από το 1821 και μετά από δύο παγκόσμιους και Βαλκανικούς πολέμους) δεν είχαμε πάρει χαμπάρι...

Διερωτήθηκαν, λοιπόν, το 1976..., (κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή) αν η Ελλάδα ανήκει γεωγραφικά, πολιτιστικά και οικονομικά στη Δύση (όπως δήλωνε ο Καραμανλής) ή στον τρίτο κόσμο (όπως πίστευε ο Παπανδρέου) ή στο Βαλκανικό - ανατολικό μπλοκ (όπως πίστευαν και οι τότε κόκκινες και ροζ αποχρώσεις του ΚΚΕ).Μια χώρα, με πορεία προς την ΕΟΚ (που πάγωσε την 7ετία της χούντας) και με απόσταση 4 ετών από την Ένωση με την Κοινότητα, αναζητούσε το 1976 εθνικό προφίλ!!!

Εθνικό προφίλ ανάμεσα σε δύο πολιτικά συνθήματα-εφευρήματα της στιγμής... Χωρίς σημείο αναφοράς κάποιες πιθανές ανησυχίες του λαού. Μόνο για εξυπηρέτηση του αγώνα δρόμου της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για μακροημέρευση στην εξουσία. Για τίποτε άλλο.Το απέδειξε άλλωστε η ιστορία στην πράξη. Τα 40 χρόνια που ακολούθησαν μας έφεραν, στο 2016, να "οραματιζόμαστε" (δυστυχώς και ως λαός) την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα, ως πρότυπο, για τα "πλούτη" και τα μεγαλεία τους...

Λες και μόλις κατεβήκαμε από τον πλανήτη Άρη και μάθαμε ότι η Γη έχει παραδείσους που πρέπει να τους κατακτήσουμε.αι έτσι, μετά από δεκαετίες, δικομματισμού και σχεδόν διχασμού τι μάθαμε που δεν σηκώνει αμφισβήτηση;Ότι τελικά "δεν ανήκομεν είς την Δύσιν". Και ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες ψάχνονται ακόμη να βρουν που ανήκουν και (δυστυχώς) τι τους ανήκει...

Δεν ανήκεις πάντως στη Δύση όταν διαθέτεις ελεγχόμενη κρατική οικονομία σε ποσοστό 75% και δεν την απελευθερώνεις ή δεν αποκρατικοποιείς (όπως έκαναν όλα τα πρώην κομμουνιστικά κράτη που πέρασαν στη Δύση) ακόμη και με αξεπέραστες ζημιές (στα κρατικά μονοπώλιά σου) που (ως λύση) μεταβιβάζεις στους καταναλωτές. Μια ματιά στις επιβαρύνσεις των λογαριασμών της ΔΕΗ θα σας πείσουν.Δεν ανήκεις στη Δύση όταν (για οποιονδήποτε λόγο) η Βουλή χαρίζει σε άσχετους 25.000 ευρώ να μελετήσουν (λέει) τις ιστορίες της αριστερής νεολαίας. Λες και δεν την ξέρουμε και εμείς και οι άνεργοι, θύματα της δράσης της αριστερής νεολαίας ενάντια στην ιδιωτική οικονομία.

Δεν ανήκεις στη Δύση όταν χρειάζεσαι στο κρατικό κτίριο ή στον Δήμο 1-2 κηπουρούς και προσλαμβάνεις 302 για να καπνίζουν την ώρα που κάνουν δουλειά μόνο οι 1-2 που χρειάζονται.Δεν ανήκεις στη Δύση όταν οραματίζεσαι (από το 1958) την ένταξή σου στην ΕΟΚ και ανήκεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από το 1981) αλλά όταν μιλάνε για κράτη - μέλη δύο ή και τριών ταχυτήτων σε αποκλείουν από τις συζητήσεις επειδή παίζεται το grexit και η επιστροφή σου στα Βαλκάνια.

Δεν ανήκεις στη Δύση όταν ανακαλύπτεις (40 χρόνια μετά την ένταξή σου στην Ε.Ε!!!) ότι αν είχες υποδομές μεταφορών, λιμανιών, αερολιμένων, οδικών συγκοινωνιών και ενεργειακών εγκαταστάσεων θα αναλάμβανες σημαντικό ρόλο στην παραπέρα διασύνδεση της Ευρώπης με την Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Αυτό δηλαδή που ανακάλυψαν οι Κινέζοι της Cosco και οι Ιταλοί βάζοντας σου τα γυαλιά.

Δεν ανήκεις στη Δύση όταν το 1976 δηλώνεις μεν "ανήκομεν εις την Δύσιν" αλλά μέχρι το 1980 κάνεις το κράτος συνεταίρο στην οικονομία διπλασιάζοντας το (από το 35% που το βρήκες) για να βολέψεις (τότε) 80.000 κομματικό στρατό και να τον φτάσεις μέχρι το 2016 (με τους Καρανίκες) 1.000.000 από τους οποίους συνταξιοδότησες (νόμιμα και παράνομα) 350.000!!!    

Το που ανήκεις (ως χώρα και ως λαός) φαίνεται τώρα που οι δανειστές ζητάνε πίσω τα λεφτά τους. Τώρα που ένας Τόμσεν ή μια Βελκουλέσκου είναι αρκετοί να σε πετάξουν με τις κλωτσιές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Και τότε (γυρίζοντας στο 1976) θα ξεκινήσεις ξανά να ψάχνεις το που ανήκεις. την δύση πάντως ή στους Έλληνες δεν θα ανήκεις και πάλι... Γιατί αν το ήθελες και το μπορούσες θα το κατάφερνες και τα 40 χρόνια που το ξαναέψαξες...»


                                               (Αρθρο του Γ. Κράλογλου από το capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...