αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Το Ζάλογγο της κ.Ρεπούση..



ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ (1798-1857)

Τες μάζωξε εις το μέρος του Ζαλόγγου το ακρινό

της ελευθεριάς ο έρως και τες ενέπνευσε χορό.

Τέτοιο πήδημα δεν το είδαν ούτε γάμοι, ούτε χαρές

και άλλες μέσα τους επήδαν αθωότερες ζωές.

Τα φορέματα εσφυρίζαν και τα ξέπλεκα μαλλιά,

κάθε γύρο που εγυρίζαν από πάνου έλειπε μια.

Στα ίδια όρη εγεννηθήκαν και τα αδάμαστα παιδιά

που την σήμερο εχυθήκαν πάντα πρώτοι στη φωτιά.\







Ο εθνικός μας ποιητής,  που έζησε όλόκληρη την περίοδο της επανάστασης,  είχε φαίνεται μεγάλη φαντασία και αρέσκονταν στα παραμύθια όταν έντυνε με τους στίχους του το χορό του Ζαλόγγου, κατά την καθηγήτρια Γαλλικών και βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Ρεπούση  το πτυχίο Ιστορίας της οποίας πολλοί θα ήθελαν να δουν. 
Η ίδια άλλωστε δε θα φανταζόταν ποτέ τον εαυτό της στη θέση των γυναικών του Σουλίου, ίσως  σε κάποια  άλλη  περισσότερο τιμητική που ο ίδιος ο Πασάς θα της είχε δώσει λόγω των ιστορικών της γνώσεων.

     
Ο Αλής, που θεώρησε μετά από το γεγονός αυτό τον εαυτό του αποδεσμευμένο από τους όρους της συνθήκης, διέταξε επίθεση εναντίον των Σουλιωτών που έφευγαν προς την Πάργα και το χωριό Ζάλογγο. Η ομάδα που κατευθυνόταν προς την Πάργα κατάφερε πολεμώντας σκληρά να φτάσει στον προορισμό της, όμως οι 100 οικογένειες που είχαν καταφύγει στο Ζάλογγο αντιμετώπιζαν και πάλι τη μανία των Αλβανών. Ένα σώμα υπό τον Κίτσο Μπότσαρη επέτυχε να διασπάσει τις γραμμές των πολιορκητών, οι υπόλοιποι όμως σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Είκοσι δύο γυναίκες και 6 άνδρες αυτοκτόνησαν πέφτοντας μαζί με τα παιδιά τους από το ψηλότερο μέρος του βουνού στο βάραθρο. Κυνηγημένοι όσοι επέζησαν, αφού – κατά διαταγή του Αλή – δεν τους δέχτηκαν οι Παργινοί, πέρασαν απέναντι στην Κέρκυρα με το πένθος στις ψυχές τους για τους νεκρούς, για τους σκλάβους συγγενείς τους και για τη χαμένη πατρίδα τους.
                                                                              ( Από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους)

Όταν η  κ. Ρεπούση  γράψει  τη  δική  της Ιστορία ευχαρίστως να τη διαβάσουμε . Μέχρι τότε καλό θα ήταν να αποφεύγει τις προκλητικές κορώνες χάριν δημοσιότητας και να επικεντρωθεί στο κοινοβουλετυτικό της έργο που τώρα έχει νέο στόχο, σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις της. Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων στην υιοθεσία. Βοήθειά της.
     







1 σχόλιο:

  1. Το Ζάλλογο της πραγματικότητας!

    Οι αφηγήσεις των μύθων είναι πολύ όμορφες και διδακτικές, όμως να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται περί μύθων…

    http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/38701

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...